Начало Новини Събития Публикации Контакти
пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ
english
 
Мнения

За семантиката на "Балканите", Йордан Божилов Позиции на Турция и Израел във връзка със ситуацията в Ирак, автор Нежля Юмер 


Язвата в Украйна ще роди още трагеди, Йордан Божилов 

Материалът е публикуван във вестник "Стандарт" на 19.07.2014 г.


Случилото се с малайзийския самолет е ужасна трагедия. Тепърва ще се изясняват много въпроси, включително как е бил свален боингът, защо е бил насочен точно по този коридор, имало ли е в близост до него друг самолет и т.н. В крайна сметка извършителите на това деяние трябва да бъдат установени и да понесат цялата отговорност. Не искам да навлизам във военни или технически подробности и да се опитвам да спекулирам кой би могъл да изстреля ракета срещу граждански самолет. За мен е важен въпросът кои са факторите, които доведоха да този акт. И мисля, че отговорът е ясен. Причината за трагедията се крие в създадената ситуация на нестабилност в Източна Украйна и противоборството на украинските сили и сепаратистите от източните райони.


Трябва ясно да се каже, че на територията на Украйна се води война. Не просто някакви престрелки, а сериозна война с използване на самолети, бронирани машини, оръдия, ракети и т.н. Жертви на тази война са не само многото загинали украински войници или бунтовници, но също и десетки невинни граждани. Жертви на войната в Украйна станаха и пътниците в злополучния боинг, като по този начин войната придоби и международно измерение.


Нека го кажем направо. Докато не бъде разрешен конфликтът, няма да има сигурност в Украйна, включително и за въздухоплаването. Кризата създава нови рискове за страните от Черноморския регион, включително за България. Появиха се неконтролирани територии, в ръцете на бунтовниците има огромен брой оръжие, и то не само пистолети и автомати, но и сериозна военна техника. Има сведения, например, за притежание от опълченците на над 400 единици преносими зенитно-ракетни комплекси, с които могат да бъдат свалени ниско летящи цели. Впрочем това е "любимото" средство на всички терористи, защото могат да бъдат поразени не само военни хеликоптери или самолети, но и граждански.


В регионален аспект се наблюдава активизиране на дейността на престъпни и криминални групировки, ръст на незаконния трафик на оръжия и други стоки. Още по-опасно е, че кризата в Украйна се превръща в заплаха за международната сигурност поради реалното противопоставяне на Русия, от една страна, и на САЩ и европейските държави, от друга.


Ето защо може да кажем, че самият конфликт в Украйна е истинската първопричина, довела до свалянето на малайзийския самолет. Колкото и зловещо и парадоксално да звучи, но ако не беше този самолет, щяхме да станем свидетели на някаква друга трагедия. И подобна заплаха ще виси над Украйна и над всички останали държави, докато не бъде премахната първопричината.


Единствената възможност за прекратяване на конфликта е да спрат военните действия и да се седне на масата на преговорите и да се търси конституционно решаване на споровете. За да се случи това, струва ми се, Русия трябва да изиграе основната роля. Сепаратистите трябва да бъдат принудени да се откажат от исканията за обособяване и да прекратят въоръжената борба. Естествено западните държави ще трябва да дадат определени гаранции на Русия, за да се отговори на нейните притеснения за собствената й сигурност. Ако не се случи това, има голяма опасност ситуацията да ескалира и да излезе извън контрол, с всички следващи негативни последици за сигурността.


Искам да се надявам, че гибелта на толкова много хора ще отрезви политиците и всички онези, от които зависи мирното решаване на кризата в Украйна, иначе и те ще трябва да понесат отговорността за станалото със самолета на Малайзийските авиолинии.


 

Заедно в името на мира и сигурността- 10 години от членството на България в НАТО, автор  Зорница Панталеева