Начало Новини Събития Публикации Контакти
пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ
english
 
Нашият екип

Дейността на Софийски форум за сигурност се ръководи от борд, който се състои от програмните директори.

 

 

Йордан Божилов, Председател на Софийски форум за сигурност и Програмен мениджър на програми "Черноморски регион" и "Югоизточна Европа"

Йордан Божилов е бил служител на Министерството на отбраната в периода 1992-2013 г, като е заемал различни длъжности. В периода 2005-2009  е ръководил международната дейност на министерството, а в периода  2010-2013гг е началник на Политическия кабинет на министъра на отбраната. През 2008 година ръководи международния управляващ борд на Центъра за сътрудничество RACVIAC в Загреб, Хърватска. Има многобройни публикации по въпросите на сигурността, отбраната и международните отношения и често е канен като лектор на различни форуми. Магистър е по политология и по право

 

 

Елизабет Дикинсън анализатор към Софийски форум за сигурност.

Елизабет е журналист на Deca Stories, която работи в Персийския залив. Нейни статии са публикувани в The New Yorker, Foreign Policy, The Economist, the Christian Science Monitor, the Wall Street Journal, the New York Times, and The National и други. Понастоящем е редактор и кореспондент на Monitor Global Outlook, като преди това е писала за вестник Christian Science Monitor и е била кореспондент по проблемите на Персийския залив на The National newspaper, помощник главен редактор на списание Foreign Policy и кореспондент за Нигерия на The Economist. Завършила е с отличие университета в Йейл с диплома по африкански и международни изследвания. 

  

  

Моника Панайотова, земестник-председател и Програмен мениджър на Програма "Европа" 

Моника Панайотова е доктор на науките от УНСС и експерт по европейските въпроси, бивш заместник-министър на Българското председателство на Съвета на ЕС.   Има публикации по въпросите на сигурността и отбраната, европейските политики и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. От 2014 година е генерален мениджър на Inno Advisers Ltd., член на управителния съвет на Global Etrepreneurial Monitoring (GEM) – Bulgaria и член на консултативния съвет на фондация "Българска памет".

Между 2012 и 2014 година госпожа Панайотова е депутат в Европейския парламент. Преди да бъде избрана за евродепутат тя е народен представител и председател на Комисията по европейски въпроси и член на Комисията външна политика и отбрана на Народното събрание.

Между 2006 и 2008 година работи като изследовател и директор на "Проекти и публични комуникации" в Института за икономическа политика.  Мария Кисилярска, програмен мениджър на програма "Публични събития"

Мария кисилярска има магистърска степен по "Международни отношения" от Софийския университет. Има дългогодишен опит от работа в неправителствения сектор.


Марин Димитров, член на борда.

Марин Димитров е специалист с дългогодишен опит в областта на международните икономически отношения и външната търговия. В периода  2011 - 2015 г. е Генерален консул на Република България в гр.Лос Анжелис. От 2005 до 2011 г. е представител за България на британски инвестиционен фонд. Кариерата му включва работа в системата на Министерството на икономиката и туризма на Република България, като е бил ръководител на службата по търговско-икономическите въпроси в посолството на Р България в Лондон. От 1995 до 2001 г. работи като съветник към търговското представителство на Великобритания в България. Има магистърска степен /Английска филология/ от Софийския Университет „Св.Климент Охридски“, както и следдипломна магистратура по бизнес администрация от Университета на Линколншир и Хъмбърсайд, Великобритания. Притежава професионална квалификация по международни отношения, както и множество специализации в Департамента по търговия и индустрия на Великобритания.

 

Пламен Ралчев е магистър по международни отношения и доктор по политология (външна политика и международни отношения). От 2014 г. е доцент в Катедра „Международни отношения“ в УНСС. Работил е в Института за регионални и международни изследвания – София. Има специализации в Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон, британското министерство на външните работи и Британския съвет, Университета в Бристол, Великобритания.

Научните му интереси включват външна и европейска политика и сигурност, конструиране на идентичности, международни комуникации, публична дипломация и информационни операции. Работи в теоретичното поле на конструктивизма и постпозитивизма и  изследва ирационалния характер на международните отношения и международните комуникации и влиянието на субективни социално-психологически фактори. Преподава сравнителна външна политика на европейски страни и външни отношения на Европейския съюз. Участвал е в различни международни, научни, правителствени и неправителствени форуми (конференции, семинари, симпозиуми и др.) в Югоизточна Европа, Европейския съюз, САЩ, Турция и в страни от пост-съветското пространство.

 

Доцент д-р Мила Серафимова, Координато на програма "Медии и комуникация"

Мила Серафимова преподава в катедра "Психология и лидерство" на Военна академия. Тя е била репортер и редактор в печатни медии в периода от 1991 до 1998 г. и експерт по връзки с обществеността в Министерството на отбраната от 1998 до 2009 г. Работи по комуникационните кампании за членството на България в НАТО и ЕС. Преподава по ефективна комуникация в Училището на НАТО в Оберамергау, Германия. От 2010 до 2012 г. е директор на дирекция "Връзки с обществеността" на Министерството на отбраната.

       Мила Серафимова учи журналистика в Софийския университет, където защитава докторат по медия мениджмънт. Тя е завършила Defence Language Institute в Сан Антонио, САЩ и Defence Information School, George G. Meade Fort, САЩ. Првез 2004 г. специализира лидерство в Европейския център за изследвания в сигурността Джордж Маршал.

       Доц. д-р Мила Серафимова е автор на книгите "Основи на публичната комуникация и медия мениджмънт", "Феномени на политическата комуникация в България", "Технология на публичната комуникация", "Модел на публичната комуникация в сигурността и отбраната" и има повече от 30 публикации в областта на публичната комуникация и сигурността.

 

Мира Кънева. Доктор по международно право и международни отношения и преподавател (главен асистент) по теория на международните отношения, външна политика, международни преговори, дипломация, сигурност към Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Стипендиант на френското правителство като гост-изследовател към Института по миграция и гражданство във Френския институт по международни отношения  в Париж (2016 г.). Член на екипа на университетски изследователски проекти на теми, свързани с меката сила на ЕС, стратегията за сигурност на ЕС, поляритета и мултилатерализма, участието на България в системата на ООН.  Участник в конференция към Института за културна дипломация (Берлин), в семинар за публична дипломация към Министерството на външните работи, във Фулбрайтовия международен летен институт, в семинар „Развитие на концепциите за сигурност в Югоизточна Европа“ по проект EvoCS (Evolving Concept of Security) и мн. др. Научен сътрудник към Институт за сигурност и международни изследвания (Institute for Security and International Studies). Член на International Studies Association (ISA).

Публикации: Bulgarian Cultural Diplomacy: déjà vu? (2011); The Broader Implications of Soft Power in International Relations: Seminar Diplomacy (2012); Публичната дипломация – прикрита или разкрита пропаганда? (2013); Проблемът за „меката“ сила в международните отношения и ролята ѝ във философията и практиката на политиката за сигурност на ЕС (2013); Европейският съюз: проблемът за съчетаването на „твърда“ и „мека“ сила и амбициите на Съюза за „ефективен мултилатерализъм“ (2014); European Union Borders in the Face of Insecurities (2016); Българските практики и дискурси относно границите в контекста на европейската бежанска криза (2018); Отвъд Брекзит и изборите в Европа през 2017 г. – дневен ред на дифузните заплахи пред Европейския съюз (2018); Актуални предизвикателства пред суверенитета в Европа – ограничения и отграничения на териториалността и идентичността (2018);  Човешката сигурност – преформатиране на глобалното стратегическо мислене и действие на Европейския съюз (2018)  и др.

Научни интереси: сигурност и развитие, международно право и международна етика,  глобално управление и демокрация, идентичност.

 

гл. ас. д-р Иво Цеков е преподавател в Катедра по международно право и международни отношения на Юридически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Завършил с отличие Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин-Кирил Философ”, бакалавър и магистър по „Международни отношения” в Юридически факултет, СУ „Св. Климент Охридски“ с втора специалност "Стопанско управление". Доктор по международно право и международни отношения от същия факултет. Победител в конкурса на Министерство на външните работи на Република България и дирекция "Публична дипломация" на НАТО (2006 г.). Носител на трето място на Годишния конкурс за научна поддръжка на трансформацията в сектора за сигурност, организиран от Центъра за изследвания на националната сигурност и отбраната към БАН (2008 г.). Стипендиант на Световната федерация на учените (2008 - 2009 г.). Участник в редица международни научни форуми в Германия, Австрия, Словения, Словакия и Македония. 

В сферата на научните му интереси попадат проблемите на международната сигурност, търговията с оръжие и ядрената политика. Тясна специализация в направление "Дигитални медии, киберсигурност и изкуствен интелект" с цел изучаване на променящата се среда на сигурност и информация, която днес включва феномени като големи масиви данни, машинно обучение, фалшиви новини, кибершпионаж, кибертероризъм и др.

 

Асен Колев Асенов, координатор на програма „Интеграция“

          Асен Колев има докторска степен по философия и е специалист по проблемите на различните етнически и религиозни общности в България. Провел е специализации по етническите въпроси, междуетническите отношения и участието на различните етнически общности в изпълнителната власт.    Д-р Асен Колев разработва актуални проблеми на различните етно-религиозни общности и реалните проблеми на тяхната интеграция. Има редица научни изследвания и публикации по актуалните проблеми на етническите и религиозните общности в България.

          Член е на НССЕИВ към Министерския съвет.

 

 

Ана Милкова е анализатор към Софийски форум за сигурност. Тя е завършила Американския Университет в България със специалностите Международни oтношения и политически науки, и Журналистика и масови комуникации и Свободния Университет в Амстердам със специалност Международни престъпления и криминология. Нейните интереси включват изучаване на случаи на геноцид, войната в бивша Югославия, сексуално насилие (по време на война), въпроси, свързани с равенството между половете, психология на престъпника, и други. Понастоящем изследователската й дейност включва изучаване на международни престъпления и актове на тероризъм; психологическите и социални причини на извършването на подобни престъпления, както и психологическите ефекти върху жертвите; войната в бивша Югославия и международните престъпления, извършени там и т.н.


Алекс Танчев - експерт


Севил Боз - стажант