Начало Новини Събития Публикации Контакти
пїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅпїЅ
english
 
Софийски форум за сигурност има за цел да създаде платформа за дискусии и анализи по въпросите на националната и международната сигурност, дипломацията и доброто управление

Международна конференция: "Бъдещето на трансатлантическите отношения: да отворим нова страница на засилено сътрудничество предвид новите предизвикателства пред сигурността",  7 декември 2021

 

Регистрация за участие.  ПРОГРАМА  Гледайте конференцията в You Tube

 

 


Анализът на влиянието на новите технологии върху различни сфери на нашия живот е сред приоритетните дейности на Софийския форум за сигурност. През 2020 година проведохме съвместно с Европейския военен щаб  международна конференция на тема „Решения за мисиите и операциите на ЕС, базирани на изкуствения интелект“. Вижте повече за конференцията и проследете дискусиите на www.aifordefence.eu


Конференцията "Да подготвим НАТО и съюзниците за бъдещите предизвикателства" се проведе на 27 октомври 2020. Речта на Заместник генералния секретар на НАТО Мирча Джоана можете да намерите ТУК. Проследете цялата конференция ТУК.

 

 

Международна конферения "Европейската отбрана - една цел, много предизвикателства", 7 ноември 2019 г.

 

Какви са предизвикателствата пред Европа в сферата на сигурността, с какви средства разполагат ЕС и НАТО за справяне с рисковете и заплахите, какво влияние оказват на сигурността изкуственият интелект, автономните системи, новите технологии и много други въпроси бяха в основата на дебата, в който участие взеха известни анализатори и политици.

 

Повече информация за събитията и анализите на Софийски форум за сигурност четете в съответните раздели

 

Завърши седмата лятна академия за млади лидери. По време на академията участниците имаха възможност да се запознаят с основите на лидерството, да участват в много ролеви игри и да се срещнат с доказани лидери. В последния ден на академията младежите имаха възможност да разговарят с Йорданка Фандъкова, Кмет на София.

 

 

Каква европейска система за сигурност и отбрана ни е необходима за да се справим с рисковете, пред които е изправен Европейският съюз. Това бе задачата пред участниците в международната конференция "Европейската отбрана - възможности и перспективи", която проведохме на 23 април 2019 година.

Конференцията се проведе под патронажа на Председателя на Комисията по отбрана в българското Народно събрание. 

 

Как да изградим кибер-устойчиво общество и как да защитим децата в интернет. Това бе темата на международен семинар, който преведохме на 17 април 2019 година

Политици, експерти по кибер-сигурност и учени от България и Холандия споделиха опита и мнения как да преорим рисковете в интернет.

 

"Интеграция и социано включване в Европа и България" бе темата на международна кръгла маса, организирана от Софийсски форум за сигурност на 16.11.2018.

 

Участниците дебатираха какви са работещите механизми и подходи за интеграция на роми, бежанци и други малцинствени групи.

 

 

Софийски форум за сигурност организира събитие в рамките на инициативата "Хагски диалози" на тема "Как киберпространството влияе на мира и сигурността". Събитието се проведе на 20 септември 2018 година при сериозен интерес от специалисти по кибер-сигурност.

 

Гледайте изказванията на лекторите ТУК

 

Как да гарантираме сигурността на Европа е въпрос, който тревожи много политици и анализатори. Софийски форум за сигурност даде своя принос в общоевропейския дебат за бъдещето на европейската отбрана чрез провеждането в София на международна конференция "Към изграждане на нова европейска отбранителна идентичност" на 4 май 2018 година. Сред участниците бяха министри на отбраната от европейски държави, представители на САЩ, водещи експерти в областта на сигурността и отбраната.

 

На симката: Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност; Аню Ангелов, бивш министър на отбраната на Република България; Вернер Фаслабенд, бивш министър на отбраната на Австрия, министърът на отбраната на Германия Урсула вон дер Лайен, генералният директор на европейския отбранителен щаб генерал-лейтенант Еса Пулкинен и Торстен Гайслер, директор на бюрото на фондация Конрад Аденауер в България.

 

Приключи поредната Лятна академия за млади лидери, организирана от Софийски форум за сигурност в периода 26-28 юли 2017 г. Над 60 младежи имаха възможност да усвоят основите на лидерството, да участват в ролеви игри за придобиване на практически умения и общуват с изявени лидери. 

 

 

Международна конференция  "Дебатът за Европа в контекста на Европейската сигурност и отбрана и предстоящото българско председателство на ЕС" се проведе на 5 юни 2017. Повече за конференцията ТУК. 


Конференция "Дебатът за Европа. Към изграждане на обща европейска отбрана" бе проведена на 5 декември 2016 година.На 14 ноември 2016 година Софийски форум за сигурност бе домакин на международна кръгла маса по проблемите на регионалната и международната сигурност. Участие взеха 20 афгинистански дипломати.Експерти от над 40 държави обсъдиха въпросите на игурността в черноморския регион, кризата в Украйна и ролята на НАТО и ЕС на конференция, която се проведе в София в периода 9-10 септември 2015г.  Сред участниците бе министърът на външните работи Даниел Митов, който направи основно изказване. 

 

Кръгла маса "Променящата се среда за сигурност и изграждане на интегриран сектор за сигурност в Република България" 30 юни 2016 година. Основно изказване направи г-жа Румяна Бъчварова, заместник министър-председател и министър на вътрешните работи.

Изказване на г-жа Румяна Бъчварова, заместник министър-председател и министър на вътрешните работи.


Софийски форум за сигурност гостува на Студентския клуб на политолога с лекция за отношенията между Турция и Русия. Снимка: Зала 2 на  Софийския университет "Св. Кл. Охридски", 13 януари 2016
 

 

                                                                                   *  *  *

Бежаската криза и отражението й върху ЕС  бе темата на симпозиума, който Софийски форум за сигурност и Европейския съвет за външна политика, съвместно с Мартенс център и фондация "Конрад Аденауер"  организираха на 16 и 17 ноември 2015 в София.              

 

 

 

 

Международна конференция по въпросите на борбата с тероризма, радикализма и чуждестранните бойци, организирана от Софийски форум за сигурност, се проведе на 21-22 май 2014 година в София. На снимката горе: откриване на конференцията с участието на заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова 

 

 

Лятна Академия по лидерство 2015. Заслужени усмивки след упорита работа. 

 

 

На 12 януари 2015 се състоя среща между представители на Софийски форум за сигурност и Центъра за стратегически изследвания на Катарските въоръжени сили. Бяха обсъдени идеи за бъдеща съвместна дейност. 

 

 

 

 

Годишната конференция по сигурността за 2014 се проведе с участието на помощник-генералния секретар на НАТО посланик Сорин Дукару, министъра на външните работи Даниел Митов и министъра на отбраната Николай Ненчев.

 

Бъдещите лидери на България! Участниците в интензивния курс за млади лидери - 29-31 юли 2014, София 

 

 

 

 На 22 юни 2014 година 35 младежи получиха сертификати за успешното си участие в летния семинар на Софийски форум за сигурност за млади лидери. 

 

 

 

Сред основните задачи на Софийски форум за сигурност е работата с младите хора

На снимката долу - победителите в конкурса на Софийски форум за сигурност за 2013 г. участват в дискусия по въпросите на националната сигурност с представители на администрацията на президента. 

 

 

Ние подготвяме бъдещите дипломати. На снимката под текста - практическо обучение със студенти от Софийския университет, проведено на 21 Май 2014 г.

 

 

 

На снимката долу - откриване на Втората годишна конференция по националната сигурност 2013г.

 

 

Софийски форум за сигурност е организатор на Годишната конференция по сигурността. На снимката долу - Участниците от конференцията през 2012 година, посветена на управлението на кризите. Специален гост на конференцията бе еврокомисарят Кристалина Георгиева

 

 

 

ПОДПОМАГАНЕ НА ФОРУМА 

 

 

ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ

 

Софийски форум за сигурност 2022 година

"Стратегическото преосмисляне: Новата стратегическа концепция на НАТО и Стратегическия компас на ЕС. Поглед от страните от Централна и Източна Европа". Ноември 2022. Организира се в сътрудничество с НАТО.


ИНФОРМАЦИЯ


Конференция на високо ниво на тема "Бъдещето на трансатлантическите отношения: да отворим нова страница на засилено сътрудничество предвид новите предизвикателства пред сигурността" ще бъде организирана от Софийски форум за сигурност и партньори на 7 декември 2021. ПРОГРАМА

 

ПУБЛИКАЦИЯ 

 

Проследете конференцията на канала на Центъра по компетенции CMDR COE в YouTube.

 

Онлайн дискусия "Източното партньорство - нов дневен ред за бъдещо сътрудничество" - 9 декември 2021. Програмата и линкът за регистрация за участие са достъпни от ТУК.

 

 

Международната конференция "В отговор на глобалните предизвикателства: Подходът на НАТО към климатичните промени"  се проведе на 17 ноември 2021 в София и чрез онлайн платформа. Програмата на конференцията. 

 

 

Завземането на властта от талибаните в Афганистан и последиците за Европа. Поглед от Балканите. Онлайн дискусия на 4 ноември 2021, 11.00 - 12.30 /софийско фреме/. Програма и линк за регистрация. 

 

Онлайн събитие: "Трансформиращият потенциал на изкуствения интелект“ се проведе на 28 октомври 2021 г. чрез ZOOM, Можете да гледате записа на събитето от ТУК.

 

 

Онлайн дискусия: “Последиците за сигурността от развитието на ситуацията в Афганистан – гледни точки от Европа и Пакистан” бе проведена на 25 октомври 2021година. Можете да проследите дискусията и през You Tube


Дискусия на тема “Влиянието на изкуствения интелект върху международните отношения, дипломацията и военното дело”  се проведе на 19 октомври 2021 г. 


Онлайн дискусия "Предстоящата среща на върха ЕС - Западни балкани" се проведе на 28 септември 2021 

Гледайте записа в YouTube

 

 

Нова статия на Софийски форум за сигурност "Западните Балкани: Закотвени в миналото или движещи се към европейско бъдеще". Свалете от ТУК.

 

Международна коннференция "Насилственият екстремизъм като заплаха за демократичните общества: ролята на медиите и социалните мрежи за разпространението на тези идеологии" се проведе на 20 септември 2021. Предстои да бъде издаден сборник с материали по темата.

 

На 28 юли 2021 се проведе дискусия на тема "Инвестициите като фактор за глобалното позициониране на Китай". Гост-лектор Мирела Петкова, изследовател на Китай и неговата външно-икономическа политика. 

  Онлайн дискусия на тема "Новото глобално позициониране на Китай и импликациите за Европа и България" се проведе на 19 ноември 2020

Програма

 

  

Международна конференция "Решения за военните мисии и операции на ЕС, базирани на изкуствен интелект" бе организирана на 2 декември 2020. Повече за конференцията на www.aifordefence.euМеждународна  конференция "Да подготвим НАТО и страните-членки за новите предизвикателства"  - 27октомври 2020.

ПРОГРАМА

ГЛЕДАЙТЕ ЦЯЛОТО СЪБИТИЕ

 

„Климатичните промени и сигурността – гласът на младите за преодоляване на предизвикателствата“, 19-20 октомври 2020, София, Централен военен клуб 

 

"Усилване на източния фланг на НАТО" 22 септември 2020. Линкът към онлайн събитието е в ПРОГРАМАТА.

 

Международна конференция "Европейската отбрана - една цел, много предизвикателства" се проведе на 7 ноември 2019 година в Централния военен клуб в София. Повече информация за събитието можете да намерите ТУК.

 


 

Програма

 

Гледайте онлайн в Youtube от 9.30 часа на https://youtu.be/xOt3Zw1hQg4

 

 

Седмата Лятна академия за млади лидери се проведе в периода 24-26 юли 2019.


Конференция с международно участие, посветена на 10-годишнина от старта на Източното партньорство се проведе на 16 май 2019 в Представителството на ЕК в София. 


Софийски форум за сигурност и фондация "Конрад Аденауер" организираха на 23 април 2019 Международна конференция  по проблемите на бъдещата Европейска отбрана. Гледайте видео-запис на събитието ТУКПрограма на конференцията 

 

На 17 април 2019 Софийски форум за сигурност и Посолството на Кралство Нидерландия организираха международна конференция по проблемите на кибер-сигурността с акцент защитата на младите хора. Програма на конференцията.

 

На 11 април 2019 се проведе Международна конференция "Влиянието на социалните мрежи във формирането на информационната среда в страните от Югоизточна Европа". 

 

МЕЖДУНАРОДНА КРЪГЛА МАСА: "ИНТЕГРАЦИЯ И СОЦИАЛНО ВКЛЮЧВАНЕ В ЕВРОПА И БЪЛГАРИЯ" 29 ноември 2018 София. Научете повече за събиетото ТУК.

 

МЕЖДУНАРОДЕН СЕМИНАР „УКРЕПВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА И РЕГИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ: ГЛЕДНИТЕ ТОЧКИ НА БЪЛГАРИЯ И ИЗРАЕЛ. ЗАПОЗНАВАНЕ С ИЗРАЕЛСКИТЕ СИЛИ ЗА ОТБРАНА“

21 НОЕМВРИ 2018 г., Зала 1 на СУ


Дискусия с международно участие "Какво влияние оказва кибер-пространството на сигурността и мира". Повече за инициативата ТУК

 

Софийски форум за сигурност и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество подписаха меморандум за сътрудничество.

Приключи Шестата академия за млади лидери. Вижте повече информация за академията ТУК.


Международната конференция "Западните Балкани по техния път

 към ЕС и НАТО: Ролята на медиите и (дез)информацията"  се проведе на 4 юли 2018. Повече за конференцията научете ТУК.


Проведе се международна кръгла маса "Хибридните войни и дезинформацията - новите/стари заплахи за Европа", София, 22 май 2018. Можете да гледате изказванията на участниците ТУК.


 

Международна конференция "Към изграждане на нова европейска отбранителна идентичност", София, 4 май 2018

           ИЗКАЗВАНИЯ

 

 

Софийски форум за сигурност стартира нова инициатива за регионално сътрудничество SEENet /Мрежа за сътрудничество в Югоизточна Европа/. Целта на мрежата е да усили сътрудничеството между неправителствени организации и аналитични центрове в областта на отбраната, сигурността, доброто управление и други. 


На 28 ноември 2017 Софийски форум за сигурност и Центърът за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН организираха Национална конференция по сигурността на тема "Сигурност и наука".

 

Кръгла маса на тема "Бъдещето на Европа и предизвикателствата пред общата система за сигурност и отбраната" бе проведена в УНСС на 29 ноември 2017 с участието на студенти и преподаватели на УНСС. Събитието е част от мероприятията, организирани от Софийски форум за сигурност във връзка с председателството на България на Съвета на ЕС.

 

На 29 ноември 2017 Софийски форум за сигурност и Военна академия "Г.С.Раковски" организираха научно-практическа конференция по въпросите на европейската сигурност и отбрана. 

 

Международна кръгла маса на тема "Проблемите на чуждестранните бойци и радикализацията на Балканите" бе организирана от Софийски форум за сигурност и Международния център за борба с тероризма, Хага на 4 - 6 декември 2017. В събитието взеха участие представители на всички балкански държави. 

 

На 12 декември 2017 в СУ "Св. Кл. Охридски" се проведе Конференция "Българската армия - минало, настояще, бъдеще". Гост-лектор бе Аню Ангелов, министър на отбраната 2010-2013г

 

Международна кръгла маса "Европейските инициативи в областта на общата отбрана" бе проведена на 15 декември 2017 по инициатива на Софийски форум за сигурност и посолството на Полша в София. Участие взеха ексерти от България и Полша.  Международна конференция 

"Фалшиви новини, пропаганда и геополитика"  се проведе на 27-ми юни 2017. 

Научете повече за събитието ТУК.


Конференция, посветена на темата "медии и сурност", бе проведена на 12 юни 2017 в СУ "Св. Кл. Охридски". Програмата на конференцията можете да изтеглите от ТУК. Повече информация в раздел "Конференции"


Нова книга на Моника Панайотова, заместник-председател на Софийски форум за сигурност "Сигурността и отбраната на ЕС след Лисабонския договор и стратегическата концепция на НАТО след 2010 година"За опита на Холандия в превенцията на радикализацията, четете материала на Мартин Соколов, анализатор в Софийски форум за сигурност 

 

Каква система за превенция на радикализацията и тероризма ни е нужна? Йордан Божилов, Климент Стойчев

 

Кръгла маса "България през 2017" година бе организирана от Софийски форум за сигурност съвместно с Центъра за ...

 

Софийски форум за сигурност и Центърът за Европейски изследвания Вилфред Мартенс организираха на 5 декември 2016 година в Информационния център на ЕК в София международна конференция "Дебатът за Европа - към изграждането на обща европейска отбрана и обща армия"


На 28 ноември 2016 се състоя Научно-практическа конференция "Предизвикателствата пред киберсигурността. Информационната сигурност в глобалната мрежа" 

 

Международна конференция "Адаптирането на НАТО за справяне с новите предизвикателства",

4 октомври 2016, София, БългарияЧЕТВЪРТА ЛЯТНА АКАДЕМИЯ ПО ЛИДЕРСТВО 


КАКВО В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ОЗНАЧАВА BREXIT? Михаил Найденов

 

Нова публикация на Софийски форум за сигурност "Радикализмът и младите"

 

 "Стратегията за национална сигурност в контекста на променящата се среда за сигурност".

 Н О В И Н И 


 

Можете да се запознаете с новата публикация на Софийски форум за сигурност "Сигурността на младите в интернет. Предизвикателствата пред киберсигурносттта".

 

Софийски форум за сигурност публикува материалите от международната конференция "Ролята на НАТО и ЕС в широкия черноморски регион". 

 

Международна конференция "Новите предизвикателства пред Европа - Бежанци, радикализъм, тероризъм. Бежанската криза и влиянието й върху Балканите: Застрашена ли е регионалната сигурност?"  се проведе на 3 декември 2015, представителство на ЕК в София. 


На  16-17 ноември 2015 г. в София се проведе международна конференция "Бежанската криза и влиянието върху политиките на ЕС"

  


Тридневен форум, посветен на сигурността на младите в интернет бе проведен в периода 10-12 ноември 2015 година. Повече за форума прочетете ТУК.

 

Приключи лятната Академия по лидерство на Софийски форум за сигурност. Над 90 млади хора участваха в ролеви игри, решаваха казуси и имаха възможност да общуват с менторите в академията. Повече информация за Лятната академия можете да намерите ТУК. 


Приветствие на г-н Елмар Брок, председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент, към участниците в международната конференция "Укрепване на сътрудничеството между Европа, Близкия изток и Северна Африка в борбата с нарастващата заплаха от тероризъм, радикализъм и чуждестранни бойци", София, България 21-22 май 2015 

 

"Сравнителен анализ на практиките и правните системи на някои европейски държави в областта на борбата с тероризма".  Четете ТУК.


Нараства заплахата за България от терористични атаки


На 27 февруари 2015 г. от  15:15 до 17:15 в Конферентната (Огледална) зала на Софийския университет ще се състои лекция и дискусия на тема: "ЕВРОПЕЙСКАТА СИГУРНОСТ. АМЕРИКАНСКАТА ГЛЕДНА ТОЧКА"  с лектори: Гари Бърнтсен и Фархад Азима. Повече информация за събитието можете да намерите ТУКНа 22.01.2015 г. се проведе закрита кръгла маса по въпросите на миграцията и проблемите пред националната сигурност. Събитието бе организирано от Софийски форум за сигурност и Центъра за изследвания по национална сигурност и отбрана към БАН. В дискусията взеха участие представители на различни министерства и държаввни агенции, на неправителствения сектор, академичните среди и бизнеса.

Четете обобщения материал с конкретни предложения за мерки и политики.

 

Мирослав Зафиров, Програмен директор в Софийски форум за сигурност с анализ по въпросите на тероризма. Четете материала ТУК


На 13 и 14 ноември 2014 г. се проведе Третата годишна конференция по сигурността. В Конференцията взеха участие министрите на външните работи и на отбраната на Република България, Помощник-генералния секретар на НАТО Сорин Дукару, представители на правителствата на САЩ, Грузия, Македония, Украйна, Катар, представители на структури на НАТО и ЕС, анализатори на сигурността от различни държави, дипломати, акредитирани в България, представители на министерства, неправителствени организации и академичните среди.

 

Изказванията на участниците в конференция са достъпни чрез страницата www.2014asrc.sofiaforum.bg


Лекция и дискусия на тема  "Кризата в Сирия и Ирак -Последици за Близкия изток, България и Европа" с Мирослав Зафиров, съветник по политическите въпроси към мисията на ООН в Ирак и програмен директор на програми "Близък изток" и "Тероризъм" на Софийски форум за сигурност  се състоs на 9 Октомври 2014 г. 

 

По инициатива на Софийски форум за сигурност на 24 септември 2014 се състоя Национална кръгла маса по управление на кризи. Целта на кръглата маса бе да създаде платформа за разискване на актуалните въпроси по управлението на кризи с участието на различни министерства, ведомства, институти, местната власт и местното самоуправление. Работата на кръглата маса по подобряване на националната система за действие при кризи продължава в отделни работни групи, които ще бъдат координирани от Софийския форум. Повече за събитието можете да намерите ТУК. 


На 3 септември 2014 г. се проведе дисуксия на тема "Накъде върви Европа" с участието на немския професор Буркард Щепахер. Гледайте видеоинтервюто на професор Щепахер пред БТА. 
Софийски форум за сигурност организира обучение за млади лидери в периода 29-31 юли 2014.  


Четете в раздел "Анализи" и "Мнения" новите материали на нашите автори Петър Стоянов и Нежля Юмер във връзка с кризата в Ирак. 

 

Софийски форум за сигурност и Центърът за изследвания по националната сигурност и отбрана към БАН организираха на 17 юли 2014 г. кръгла маса по ситуацията в Ирак. Материалите от кръглата маса четете ТУК.
Над 40 представители на държавни структури, на неправителствени организации и специалисти по въпросите на националната и международната сигурност дискутираха причините и сценариите за развитие на кризата в Ирак и нейното отражение върху други страни и процеси. Специално внимание бе отделено на възможното влияние на кризата в Ирак върху сигурността на България.

Съгласно установената практика обобщен материал от дискусия ще бъде изпратен на всички държавни институции в България, имащи отношение към формирането на политиката за сигурност и външната политика на страната.
 

Приключи летния семинар за млади лидери, организиран от Софийски форум за сигурност. Научете повече ТУК


Анализ на Йордан Божилов на ситуацията в Близкия изток по телевизия България он ер 


  Поредната кръгла маса по проблемите на кризата в Украйна беше организирана от Софийски форум за сигурност и Центъра за изследвания по националната сигурност и отбрана към БАН


Георги Кръстев, Мениджър на проекти в Софийски форум за сигурност взе участие в Младежката академия на НАТО за Югоизточна ЕВропа, която се проведе в гр. Сибиу, Румъния в периода 11-15 май 2014г.  


Павел Анастасов с нова статия, посветена на отношенията между ЕС, Китай и страните от Централна и Източна Европа 


На 16 април 2014 Софийски форум за сигурност организира дискусия на тема "Ситуацията в Украйна и нейното отражение върху сигурността на България".

Вижте повече за дискусията ТУК.

 


Членове на Софийски форум за сигурност взеха участие в Национална конференция по проблемите на ромите в България, състояла се на 07.04.2014г. в зала "Изток" на Народното събрание


 

 

 

 

» повече